Nieuws
9 mei, 2015

Zelfrijdende auto verandert aansprakelijkheid bij schade


Featured image for “Zelfrijdende auto verandert aansprakelijkheid bij schade”

Fabrikanten, leveranciers en wellicht straks gemeenten zullen naar verwachting in hogere mate aansprakelijk worden gesteld voor schade die is veroorzaakt door een zelfrijdende auto. Dit blijkt uit een studie van RAND, waarvan Verzekeringen.com melding maakt. Men voorspelt ook dat de premie van de autoschade verzekering wordt verwerkt in de aanschafprijs van de auto.

Menselijke fouten
Op dit moment worden de meeste ongelukken veroorzaakt door menselijke fouten, maar dat zal verminderen met zelfrijdende auto’s. Aanvankelijk zullen veel acceptatiecriteria door verzekeraars worden gehandhaafd, maar bij een zelfrijdende auto zal waarschijnlijk ook meer en meer worden gekeken naar het merk, model en de stijl van de auto. Ook zal de verzekeringspremie goedkoper worden in gebieden waar speciale rijstroken worden aangelegd voor geautomatiseerd rijden. Verzekeraars zullen ook de activiteiten van bestuurders meer gaan controleren met geavanceerde apparaten, zoals een ‘zwarte doos’.

Herstelkosten
Wel wordt rekening gehouden met flink hogere reparatiekosten bij autoschade. Dit door ingebouwde functies om schade te voorkomen en door complexere componenten in de auto.

Bron: www.autoschadeportaal.nl