Nieuws
6 oktober, 2019

Waarom honden zo graag hun hoofd uit het raam van een auto steken


Featured image for “Waarom honden zo graag hun hoofd uit het raam van een auto steken”

Als je geluk op een foto zou moeten vastleggen, dan is de kans groot dat het een hond is met zijn kop uit een autoraam.

Het lijkt erop dat weinig honden zich kunnen inhouden als ze de kans krijgen om hun hoofd uit het raam te steken in een auto zodat de wind in hun gezicht en door hun vacht waait. En op basis van die door de wind gevormde grijns, lijken honden bijzonder te genieten van dit simpel pleziertje.

Maar je moet toegeven dat het zien van een hond die voorbij rijdt met de kop uit het raam een vreemd gezicht is. De meesten van ons hebben zich waarschijnlijk afgevraagd waarom honden hun hoofd uit autoruiten steken. Is het de frisse lucht, of is er iets meer aan de hand?

Waarom honden zo graag hun hoofd uit het raam van een auto steken

De meeste honden hebben een rare eigenschap of twee die hen (meestal) des te leuker maakt. Maar in tegenstelling tot ander veel voorkomend hondengedrag – zoals het snuiven aan de billen van andere honden, staartjagen en een been schoppen tijdens het aaien van hun buik – worden hun auto-gewoontes minder begrepen.

Rijden in auto’s met honden

Het is begrijpelijk dat de hoofden uit het raam steken niet veel aandacht heeft gekregen in onderzoek naar diergedrag. Maar experts hebben een vrij goed idee waarom hun graag zijn kop graag uit het raam steekt bij het autorijden. En het is niet omdat Fikky blij is om even het huis uit te gaan. Honden krijgen meer reukstimulatie met hun hoofd volledig buiten de auto in tegenstelling tot in de auto. En zelfs als de ramen slechts enkele centimeters omlaag zijn, lijkt dit verrijking en stimulatie te bieden waar honden naar op zoek zullen zijn.

Het hondengeursysteem is sterk ontwikkeld en veel beter dan het onze. Om te beginnen is de neus van een hond uitgerust met een complex doolhof van 300 miljoen geurreceptoren, vergeleken met onze miezerige 5 miljoen. Hoe meer receptoren, hoe gevoeliger de neus is. En hondenneuzen zijn niet alleen schattig – ze zijn min of meer ontworpen om van geuren te genieten. Honden hebben twee luchtpassages, één voor ademhalen en één voor ruiken. Bovendien is de reukschors, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het verwerken van geuren, 40 keer groter dan dat van een mens.

Waarom honden zo graag hun hoofd uit het raam van een auto steken

Het is alsof je tv kijkt

Het resultaat is dat het reukvermogen van een hond veel krachtiger is dan dat van ons. En een naar beneden gerold autoraam opent een wereld van bijna oneindige reuk mogelijkheden voor honden.

“Wanneer ze hun hoofd uit het raam steken, kunnen ze elke persoon op straat ruiken, elke vuilnisbak die ze passeren, elk stukje gras, restaurant en andere honden. Het is zoals tv kijken voor ons is.

Hoewel geuren hier waarschijnlijk de belangrijkste attractie zijn, moeten we de andere zintuigen van honden niet onderschatten. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het gezichtsvermogen de primaire informatie bron van een hond. Een open raam is veel interessanter dan op de achterbank liggen.

Gewoonte dieren

Maar we moeten niet alle honden over een kam scheren. De reden om uit het raam te leunen is ook afhankelijk van de individuele hond. En voor sommigen kunnen de redenen verder gaan dan het stimuleren van de zintuigen. Hoewel veel honden van opwinding en avontuur houden, zijn anderen gewoontedieren. Door uit het raam te kijken, kunnen sommige honden een gevoel van controle over hun omgeving krijgen door hen te laten zien waar ze zijn. Ze kunnen proberen te anticiperen op wat er gaat gebeuren, of proberen erachter te komen of ze naar het hondenpark of de dierenarts gaan.

Waarom honden zo graag hun hoofd uit het raam van een auto steken

En hoewel je hond waarschijnlijk blij is om naast zijn favoriete mens te zitten, kan een open raam de toegang tot vrijheid vertegenwoordigen. Wat de reden ook is, tenzij je een onzelfverzekerde pup aan je handen hebt, kunnen de meeste honden een open raam niet weerstaan . Hetzelfde kan zelfs voor andere dieren gelden. Honden zijn gewoon de wezens waarmee we het meest reizen. Immers, wie kan de wind in hun gezicht weerstaan?