Auto uitdeuken

Uitdeuken is een basis handeling bij het schadeherstel van voertuigen, met name om deuken en deukjes te repareren.

Wat is een auto uitdeuken?

Uitdeuken is een handeling die deel uitmaakt van  handelingen die bij schadeherstel van een auto uitgevoerd worden. Bij een auto deuken repareren is dus eigenlijk hetzelfde als een deuk in een auto herstellen. Met name bij auto plaatwerk zoals een motorkap , spatbord en portier spreekt men van uitdeuken als er sprake is van het repareren van grote deuken of kleine deukjes. Is het uitdeuken bij een auto  technisch of economisch gezien niet mogelijk, dan wordt het plaatwerk deel met de deuk vervangen. In het geval van bijvoorbeeld een spatbord of een deur is dat door de- en montage werk uit te voeren. Het vervangen van bijvoorbeeld een achterscherm gaat gepaard met boor, ,slijp, zaag en laswerk.

Sinds het ontstaan van de auto en de daarbij gepaard gaande aanrijdingen zijn er diverse reparatie methoden ontwikkeld. De basis reparatie techniek is het werken met een hamer en tas. Deze techniek is de oudste techniek die nog steeds gebruikt wordt. Voorwaarde is echter dat de deuk of deukjes van beide zijden bereikbaar zijn. De hamer is een speciale hamer, aan een zijde een glad vlak, aan de ander zijde is het vlak geperforeerd, dit moet voor een krimp van de plaat zorgen. De tas is verkrijgbaar in diverse vormen, en dient als mal en tegengewicht, zodat de plaat in de juiste vorm komt en niet terug veert.

In de laatste twintig jaar zijn er diverse andere technieken ontwikkeld, in zijn algemeenheid om het proces van uitdeuken meer efficiënt te maken, of deuken of deukjes te herstellen die met de hamer en tas methode niet mogelijk of niet efficiënt  te repareren zijn.

Het uitdeuken van een auto is de basis behandeling ( met uitzondering van uitdeuken zonder spuiten). Na deze fase volgt het voorbewerken, het spuiten van de auto, en uiteindelijk weer de montage van onderdelen. Samengevat is het repareren van deuken dus gelijk aan uitdeuken.

 

Kosten auto uitdeuken

De kosten zijn sterk afhankelijk van de grootte van de deuk en welke van de onderstaande methode's toegepast kan worden.

 

Deuken en deukjes herstellen Auto uitdeuken met verschillende technieken

Er zijn inmiddels 4 uitdeuk methode's ontwikkeld om een deuk uit een auto te halen, allemaal met hun eigen voor en nadelen

Deuken uit auto halen is een vak waar het juiste gereedschap in belangrijke mate bijdraagt aan het resultaat.

Hamer en tas

De basis uitdeuk methode
Wordt vaak gebruikt in combinatie
met het de spotter en
miracle methode

Spotter

Het zwitsers zakmes van de plaatwerker
last een koperen punt vast op het
te bewerken deel
Deze punt wordt dan met een gewicht
naar buiten getrokken

Miracle systeem

Ingenieus uitdeuk systeem met veelzijdige
gereedschappen en hulpstukken
Werk zeer efffectief bij grotere deuken

Uitdeuken zonder spuiten

Alleen als er geen lakschade is
Geen spuitwerk noodzakelijk
Alleen kleine deukjes
Relatief lage kosten

In onderstaande video worden de diverse uitdeuk reparaties methodes getoond.

Hamer en tas, spotter, uitdeuken zonder spuiten en het miracle systeem

Is een beschadiging groter, dan moet de deuk of beschadiging aan de auto eerst fysiek of met een foto bestudeerd worden voordat we de kosten van het uitdeuken van de auto kunnen noemen of prijzen kunnen afgeven.

Sommige deuken zijn niet, of niet economisch te herstellen waardoor het vervangen van het onderdeel waar de deuk in zit noodzakelijk wordt. Het beste is als u met uw voertuig op een van onze vestigingen in Heerlen, Kerkrade, Maastricht, Roermond, Sittard of Weert langs komt. We geven u dan een schatting van de kosten van het uitdeuken en spuiten of maken en offerte voor u op.

Bent u casco ( all-risk) verzekerd? Dan is het waarschijnlijk bij een grotere deuk voordeliger om de schade te claimen bij uw verzekeraar. Natuurlijk geldt dat ook als u WA verzekerd bent en de deuk verhaalbaar is.

Een grote repareren we ook!

Hoeveel kost een deuk uit een auto halen?

U wilt niet alleen weten hoe een deuk in een auto hersteld wordt, maar vooral wat de kosten of prijzen van het auto uitdeuken zijn.

Voor een kleine deuk en beschadiging zijn de kosten voor een auto uitdeuken vooraf te bepalen en hanteren we een standaard prijslijst. Een soort menukaart voor klein schadeherstel. Er is een nauwkeurige omschrijving van hoe een schade er uit ziet en hoeveel het kost. Dan weet u exact waar u en toe bent en voorkomt misverstanden.

Ga naar AAS Dagherstel menu kaart Voor kleine beschadigingen en deukjes