Volkswagen T1

De Volkswagen T1 Samba oldtimer bus staat bij WellColl symbool voor onze producten en diensten. Het is zowel een auto, bedrijfswagen, een camper,  hij is vaak beletterd en is te huur. Daarnaast wordt deze VW spijlbus geassocieerd met vakantie, ontspanning en zon, en komt daardoor creëert ons oldtimer VW T1 busje het gevoel welke we we met onze diensten bij klanten willen overbrengen.

Verder verhuren we dit  retro Volkswagen busje veelvuldig als oldtimer trouwauto bij een huwelijk, jubilea, galabal, beurzen, partijen en noem maar op. De oude Volkswagen bus is bijzonder fotogeniek en staat altijd in het middelpunt van de belangstelling bij al zijn optredens.

Historie VW T1 Bus

In 1949 zag de Nederlandse Volkswagen importeur Ben Pon in de Volkswagen fabriek een soort vrachtwagentje dat men in de fabriek gebruikte die gebouwd was op een kever chassis. Hij kreeg een idee en schetste een bestel bus versie op een vel papier. De schets leek op een groot bakblik, maar de VW-leidinggevende waren toch erg onder de indruk van wat ze zagen en ze creëerden op het idee de eerste Volkswagen bus. De bus werd gebouw op en met componenten van de toen al enorm populaire VW kever,, inclusief de achterin gebouwde luchtgekoelde boxer motor.
in 1950 begroette de bus de wereld als de type 2 transporter. (de Volkswagen Kever was type 1)
De Volkswagen bestelbus was zó nieuw en zó origineel dat het bijna een decennium duurde voordat er een echte concurrent kwam. Dit was de originele minibus, een toegewijde mensen verhuizer. De minibus werd omarmd door surfers, hippies, kampeerders en iedereen die eenvoud, efficiëntie en avontuur waardeerde.

Een deel van het geniale achter de Volkswagen bus ligt in de configuratie. Volkswagen plaatste de luchtgekoelde viercilinder aan de achterkant van de bus, net zoals bij de Kever. Dit liet de bestuurder direct op de voorwielen zitten om zowel een ongelofelijk vooruitzicht te creëren als een enorme achter de passagiers. Dit zorgde tevens voor de klassieke vlakke voorkant.

Als je denkt aan de jaren 50, dan denk je gelijk aan grote amerikaanse auto’s met grote en imposante grille’s. Als je een Volkswagen bus tegenkwam met een tweekleurige voorkant, en een groot Volkswagen-logo- was dat iets heel anders op straat.

In Amerika was de bus ( en is nog steeds ) te bewonderen langs stranden met surfboarden op zijn dak geladen. En daar is goede reden voor. Het interieur was opzettelijk vlak gehouden met rubberen matten op de vloer. Dat betekende dat de generaties surfers hun surfboarden in de bus konden stallen zonder de bekleding te ruïneren.
Er was voldoende plek om in de bus te kamperen – of om gewoon te blijven hangen op het strand en genieten van een biertje en de zonsondergang.

In de late jaren 60 en begin jaren 70 werd de VW bus T1 populair bij hippies (later werd ook de VW bus T2 populair). De hippiebeweging werd verliefd op de bus om een paar redenen. Hij was goedkoop om te onderhouden, makkelijk in gebruik, en groot genoeg om in te leven.
De bus biedt de chauffeur en de passagiers een mooie kans om van het landschap te genieten. Men voelt zich vrij dankzij de ramen die rondom de bus open staan. Men zit ook hoog in de bus.
De ramen bepalen de zeldzaamheid, de waarde en de populariteit van sommige Volkswagen bussen. Hoe meer ramen, hoe beter. De 21-raammodellen hebben niet alleen conventionele ramen op ooghoogte, maar ook vier extra ramen aan elke kant langs het dak.
De 23-raammodellen hebben twee extra ramen op de achterste hoeken. Deze constructie zorgt voor meer licht in de cabine samen met een panoramisch uitzicht.

VW T1 Samba

Officieel heette de Volkswagen T1 Samba ‘Achtpersoons speciale uitvoering’, maar in de volksmond werd deze VW Transporter al snel Samba genoemd. In de jaren vijftig was de Samba als dans een rage. Een luchtige en onbezwaarde dans, dit in tegenstelling tot de tot dan toe gebruikelijke stijve en formele dansen.

Kenmerkend voor de Volkswagen T1 Samba bus zijn de in het dak aangebrachte vensters, het  2 kleuren spuitwerk, het elegante 2 kleuren interieur en de vele extra chromen versieringen. De Samba bus is een echte globetrotter. In Europa, Afrika en Azië werd de Samba ingezet als transportvoertuig op vliegvelden, dit in een tijd dat vliegtuigen relatief klein waren. De bus is ook bovengemiddeld vaak te zien in films. Bijzonder succesvol was de Volkswagen bus echter in de USA. Hier werd deze vaak gekocht als tweede voertuig waarmee gezinnen met kinderen uitstapjes naar meer landelijke gebieden maakten. Eind jaren zestig reden deze kinderen met de Samba naar het beroemde Woodstockfestival,   met op de neus een gemodificeerd VW-logo in de vorm van het peace-teken. De VW T1 en later ook de VW T2 werden in de jaren zestig en zeventig veelvuldig gebruikt door hippies. Onze bus is een echt oldtimer hippie busje en ideaal als trouwauto of bruidsauto.

VW T1 Daltons
VW T1 trouwfoto 1 bruidsauto
VW T1 trouwfoto 2 spijlbus
VW T1 trouwfoto 3 bruidsauto

Inmiddels is het retro VW T1 hippie busje een icoon, heel veel mensen hebben er iets mee. Opvallend is ook dat de bus vaker in reclames te zien zijn.

Hier een aantal voorbeelden:

Gelato

Vintage Commercial

Deel deze pagina!

Ook erg leuk is om in deze unieke Nederlandse folder van de VW T1 spijlbus te neuzen. Wat is er veel veranderd sinds 1964.

De WellMobiel
Gedreven door onze passie voor dit tijdloos mooie model heeft ons bedrijf in Limburg in januari 2011 geïnvesteerd in deze oldtimer Volkswagen bus  T1 de Luxe bouwjaar 1964. De oldtimer VW T1 is aangekocht in Californië. Het is een 13 raams model en is bovendien redelijk aangepast aan de eisen van de huidige tijd. Deze bus is door de vorige eigenaar aangepast en is jarenlang ingezet als een VW surf hippie busje. De vorige eigenaars zijn op facebook te vinden.

Deze oldtimer VW  T1 bus heeft de volgende aanpassingen: onafhankelijke geveerde achteras, Porsche schijfremmen, Porsche lichtmetalen velgen, verlaagd, safariramen, 2378 cc motor met 140 PK ( type Porsche 914), RVS uitlaat, high power dynamo, oliekoeler, differentieel met aangepaste overbrenging, een modern tandheugel besturing van Creative Engineering, ontsteking van 123ignition, Een retro radio van Retrosound met USB en streaming mogelijkheden voor Android en Apple, Focal speakers voor en achter, Focal subwoofer

Volkswagen  T1  Transporter bus huren
Dit prachtige oud VW busje gebruiken we als rijdende reklamezuil. Via RentaRolla kunt u deze unieke en hippe VW T1 spijlbus huren. Het Volkswagenbusje wordt heel vaak gebruikt als trouwauto in Limburg, als gala auto, of als aandachtstrekker op beurzen en andere gelegenheden. Natuurlijk verhuren we deze T1 bus in Limburg, maar ook er buiten.

IN BUS WE TRUST