Nieuws
5 mei, 2016

Zebrapad: waarom moeilijk als het ook simpel kan? Het 3D zebrapad!


Featured image for “Zebrapad: waarom moeilijk als het ook simpel kan? Het 3D zebrapad!”

Het meest beroemde zebrapad ter wereld is het vlak met zes witte strepen die geschilderd zijn op het wegdek  van Abbey Road in Londen. Dit heeft niets te maken met het ontwerp, maar veeleer met de 4 jongens die er ooit overheen gelopen hebben.

AbbeyRoad

Tot nog toe heeft niemand ooit het eerste ontwerp uit 1951 weten aan te passen c.q. te verbeteren. De zebrapaden zoals we over ter wereld tegenkomen werken vaak niet als gedacht.  In een Zweedse studie stopten auto’s voor een zebrapad maar in 5% van de situaties, terwijl er toch voetgangers op of bij het zebrapad aanwezig waren.

Een ontwerpteam in India experimenteert nu met een nieuw ontwerp, gebaseerd op een optische illusie waardoor er een 3D zebrapad ontstaat. Door deze optische illusie lijkt het zebrapad vanaf een afstand op een wegversperring of verkeersdrempel. Hierdoor proberen naderende chauffeurs autoschade te voorkomen.  De optische illusie werkt volgens het zelfde principe als bij een trompe l’oeil.   Het nieuwe zebrapad is aangebracht in januari, en sindsdien is er geen enkel ongeluk meer gebeurd. Hoe simpel kan het zijn?

Update 5 juli 2018

Inmiddels blijkt dat ook in Nederland er interesse is voor het principe van het 3D zebrapad. In ons eigen Lottum ( Gemeente Horst aan de Maas) is er ook inmiddels een 3D zebrapad aangebracht op het wegdek met als doel de verkeersveiligheid te verbeteren.

Meer informatie en achtergrond over dit 3d zebrapad vindt u hier:  http://www.hallohorstaandemaas.nl/Zebrapad-201875858