Nieuws
31 mei, 2015

Verzekeringspremie halveert binnen 5 jaar door zelfrijdende auto


Featured image for “Verzekeringspremie halveert binnen 5 jaar door zelfrijdende auto”

Door de komst van zelfrijdende auto’s halveert de verzekeringspremie binnen 5 jaar. Dit meldt The Telegraph.

Minder brokken
Reden is volgens het dagblad dat we door de komst van de zelfrijdende auto minder brokken maken. Volgens The Telegraph zouden de premies al binnen 5 jaar zijn gehalveerd. Rond 2020 verwacht men dat de semi-zelfrijdende auto een grote opmars heeft gemaakt. Deze auto’s communiceren onderling en hebben in ieder geval een autopiloot voor de snelweg.

Korting
Volgens het dagblad is de reductie in premies nu al aan de gang als gevolg van moderne auto’s met allerlei verkeersveiligheid bevorderende snufjes, zoals ‘lane-assist’ en ‘adaptive cruise control’, die automatisch remmen als een voorganger snelheid vermindert of op de rem trapt. In Engeland bieden verzekeraars tot 10 procent korting op de premie voor auto’s die met een dergelijk noodremsysteem zijn uitgerust.

Uiteindelijk kan de premie voor de bestuurder mogelijk helemaal vervallen en verschoven worden naar de autofabrikant, aldus The Telegraph: “De soft- en hardware is de bestuurder en de fabrikant is dus verantwoordelijk voor de gevolgen.”

Bron: www.autoschadeportaal.nl

Update juli 2020

We zijn nu vijf jaar verder en deze voorspelling is niet uitgekomen. Allereerst zijn de verzekeringspremies niet gedaald, maar gestegen. Verder zijn 100% zelfrijdende auto’s nog niet leverbaar. Dat zal nog steeds een aantal jaren duren. De technologie is er wel, echter de kosten zijn nog te hoog. Daarnaast zijn er nog problemen met wetgeving en aansprakelijkheid.

Ook valt te vermelden dat de Tesla’s, de meeste geavanceerde auto op de Nederlandse wegen per schadegeval een hoger bedrag kennen dan de gemiddelde andere auto. Dat is deels te verklaren doordat Tesla’s veelal leaserijders zijn  die nu eenmaal wat minder zorgvuldig met hun hun auto omgaan, anderzijds hebben Tesla’s altijd een enorme accelaratie snelheid waardoor bestuurders wel vaker verrast worden.