Nieuws
30 november, 2017

Let op! Nieuwe methode autodiefstal.


Featured image for “Let op! Nieuwe methode autodiefstal.”

Terugblik autodiefstal

Autodiefstal loopt de laatste 20 jaar langzaam maar zeker terug. Enerzijds ligt dat aan de betere samenwerking tussen politie en verzekeraars, anderzijds door in elke nieuwe generatie auto's nieuwe technologische barrières in te bouwen voor het boevengilde.  En elke nieuwe technologische barriere leidt weer tot een nieuwe methode van het boevengilde. Fabrikanten en dieven zijn daarmee dus continu in een kat en muis spel verwikkeld.

Naast de diefstal van complete auto's is er ook nog een ander fenomeen wat maar zelden de publiciteit haalt, en dat is de diefstal van onderdelen van auto's die bij autobedrijven gestald staan. Ben je als autobedrijf het slachtoffer dan zijn overnacht van 10- 20 auto's onderdelen zoals velgen, koplampen, airbag's, navigatiesystemen enzovoort verdwenen. Doordat deze onderdelen nogal ruw van auto's verwijderd worden ontstaat er grote gevolgschade, vaak een veelvoud van de ontvreemde onderdelen. Kabels worden doorgeknipt, het interieur wordt beschadigd en ook allerlei deuken en krassen zijn ontstaan. Ook bij WellColl zijn we al diverse malen slachtoffer geworden.

Schadelast autodiefstal voor verzekeraars

Het is inmiddels zo dat de totale schadelast voor diefstal van onderdelen voor verzekeraars die van de totale autodiefstal overstegen is. De reden hiervoor is enerzijds de daling van de aantal gestolen auto's, anderzijds door de steeds duurdere onderdelen. Een koplamp van 1500 € per stuk is geen uitzondering meer. Een set banden met lichtmetalen velgen van 2000 € ook niet. Deze feiten creëren vraag en dus aanbod.

Terug naar de technologische ontwikkelingen inzake de beveiliging van auto's.  In het begin was er het alarm, vervolgens de startonderbreker en vervolgens de transponder die in de sleutel is ingebouwd. De transponder is nog steeds de huidige stand van de techniek. In de sleutel zit een elektronica chip die kan zenden en ontvangen. Als een auto moet starten dan moet de juiste code naar de auto gezonden worden. Komt niet de juiste code, dan start de auto niet. Natuurlijk zijn ook de code's weer beveiligd. Dat gebeurt met zogenaamde rollende code's. De code's veranderen daarbij voortdurend en slimme algoritmes bepalen dan of het toch de juiste code is.

Deze technologische ontwikkelingen zorgden helaas voor een aantal vervelende neveneffecten. Wil een dief perse een bepaalde (meestal dure auto) dan werd de berijder opgewacht en met geweld werd de auto dan ontvreemd. Of de andere voorbeelden waarbij de dief in het huis inbreekt, de sleutel gemakkelijk vindt en er alsnog met de auto vandoor gaat.

Nieuwe methode autodiefstal

Recentelijk is gebleken dat dieven wederom een nieuwe methode hebben ontwikkeld. Dit is goed te volgen op het filmpje hieronder waarop dit voor het eerst te zien is.

De autodieven benaderen de auto die ze willen stelen met zijn tweeën. Beide hebben een digitaal kastje bij zich die transponder signalen van de auto kan lezen en zenden. De apparaten communiceren met elkaar, met de auto EN de sleutel. Een van de dieven staat bij de voordeur. De sleutel zal enkele meters achter de voordeur hebben gelegen. Binnen een minuut is de auto verdwenen. Er moet weer een nieuwe generatie technologie ontwikkeld worden om dit te voorkomen. Zo zijn diverse fabrikanten in de weer om de traditionele sleutel te laten vervallen en de auto te openen met de smartphone via de vingerafdruk scanner of het nieuwe Apple's FaceID.  Fabrikanten proberen met name op de digitale autosleutel te standaardiseren voor elk automerk.

Ons advies luidt met name als u relatief dure auto rijdt:

  • Sleutel verder van de auto bewaren, dus niet direct achter de voordeur, maar bijvoorbeeld in de keuken als die aan de andere kant van het pand is.
  • Leg de sleutel in een metalen kistje, die schermt de signalen af. Dat metalen kistje werkt als een kooi van Faraday en schermt alle inkomende en uitgaangde electrische signalen af.
  • Een extra mechanisch stuurslot aanbrengen.
Featured image for “RECEPTIONIST/ADMINISTRATIEF MEDEWERKER (M/V) WELLCOLL HEERLEN (36-40 uur)”

RECEPTIONIST/ADMINISTRATIEF MEDEWERKER (M/V) WELLCOLL HEERLEN (36-40 uur)

11 september 2022

RECEPTIONIST/ADMINISTRATIEF MEDEWERKER (M/V) WELLCOLL HEERLEN (36-40 uur)Ons huidige frontoffice team bestaat uit drie schademanagers. Ter versterking zoeken we een enthousiaste…

Femke van der Putten

Featured image for “RECEPTIONIST/ADMINISTRATIEF MEDEWERKER (M/V) WELLCOLL SITTARD (27 uur)”

RECEPTIONIST/ADMINISTRATIEF MEDEWERKER (M/V) WELLCOLL SITTARD (27 uur)

7 juli 2022

RECEPTIONIST/ADMINISTRATIEF MEDEWERKER (M/V) WELLCOLL SITTARD (27 uur)Wij zoeken een receptionist/administratief medewerker binnen het team van WellColl Sittard. Functie receptionist/administratief medewerkerJij…

Femke van der Putten

Featured image for “Vacature Voorbewerkers/spuiters Heerlen/Weert (40 uur)”

Vacature Voorbewerkers/spuiters Heerlen/Weert (40 uur)

15 april 2022

VOORBEWERKERS/SPUITERS WELLCOLL HEERLEN/WEERT (40 uur)Wij zoeken vakvolwassen voorbewerkers/spuiters binnen de teams van WellColl Heerlen en Weert. Ook voor onze vestigingen…

Femke van der Putten

Featured image for “Vacature De- en Montagespecialist/ Schadehersteller WellColl Heerlen (40 uur)”

Vacature De- en Montagespecialist/ Schadehersteller WellColl Heerlen (40 uur)

11 maart 2022

DE- EN MONTAGESPECIALIST / SCHADEHERSTELLER WELLCOLL HEERLEN (40 uur) Wij zoeken een vakvolwassen de- en montagespecialist/schadehersteller binnen het team van…

Femke van der Putten

Featured image for “Vacature Voorbewerker/spuiter”

Vacature Voorbewerker/spuiter

11 november 2021

VOORBEWERKER/SPUITER WELLCOLL SITTARD (40 uur)Ter aanvulling van het team van WellColl Sittard zijn wij op zoek naar een vakvolwassen voorbewerker/spuiter. …

Femke van der Putten

Featured image for “Vacature Voorbewerker”

Vacature Voorbewerker

11 november 2021

VOORBEWERKER WELLCOLL HEERLEN (40 UUR)Ter aanvulling van het team van WellColl Heerlen zijn wij op zoek naar een vakvolwassen voorbewerker.…

Femke van der Putten