Nieuws
21 juni, 2018

Het einde van de autosleutel? Meet Digital Key


Featured image for “Het einde van de autosleutel? Meet Digital Key”

We stoppen bijna alles in onze telefoons, van onze persoonlijke gegevens tot ons geld. Dus waarom onze autosleutels ook niet? Smart Home huizen kunnen immers al worden vergrendeld of ontgrendeld met behulp van onze mobiele apparaten. Dat is een toekomst waar ook autofabrikanten voor hun auto’s al aan het bouwen zijn.  Tot nu toe echter ontwikkelen autofabrikanten sleutel applicaties die alleen voor hun eigen merk werken.  Dat leid natuurlijk tot verwarring bij de consument en is niet goed voor de efficiency in zijn algemeen.  Echter het Car Connectivity Consortium (CCC) heeft een open standaard voor te ontwikkeld, de zogenaamde Digital Key-specificatie die voor uniforme oplossing gaar zorgen zodat alle fabrikanten met de zelfde technologische standaards kunnen  gaan werken.

Digital Key maakt gebruik van reeds bestaande standaarden zoals GSMA, Bluetooth, NFC en Global Platform. Met leden die Audi, BMW, Apple, LG, Qualcomm, Samsung, GM, Hyundai, Volkswagen en meer omvatten, kunt u op zijn minst een idee krijgen van de ondersteuning die de specificatie kan krijgen. Merkwaardig genoeg is Google en Microsoft geen deelnemer.

Een specificatie van de digitale sleutel zal misschien specifiek ten goede komen aan een bepaald type markt: verhuurbedrijven en autodeelmaatschappijen. Digital Key maakt het eenvoudiger om dergelijke sleutels te delen, over te dragen en te beheren zonder dat je vastloopt op de logistiek van het omgaan met individuele accounts enzovoorts. Natuurlijk kunnen autofabrikanten en privé-eigenaren nog steeds profiteren van het moderne  gebruiksgemak dat de digitale sleutel standaard in de toekomst zal brengen.

De toekomst zal ons leren of de klassieke autosleutel echt van de markt gaat verdwijnen. Wij voorspellen dat de autosleutel echt gaat verdwijnen.

Update januari 2021

Er zal een trend gaan ontstaan om de digitale sleutel als app te gaan ontwikkelen. Met name de huidige hybride en vol elektrische auto’s hebben al zo een app.

Met de app kun je de auto op afstand ont- en vergrendelen. Deze auto’s bezitten ook geen contactsleutel meer maar een startknop. Is de sleutel niet in de buurt van de auto, dan is het niet mogelijk om  de auto te starten. Momenteel zijn er nog geen merken waarbij een sleutelachtige knop volledig is vervangen door de telefoon die dan door middel van bluetooth of NFC het starten vrijgeeft. We zitten nu een in tussenfase waarbij en wel nog een soort van sleutel bij de auto geleverd wordt, en parallel eraan de telefoon app ook de auto kan deblokkeren. Echter de trend naar een volledige toegang naar starten middels de smartphone is ingezet.

.