Nieuws
1 april, 2019

Gebruikt frituurvet als alternatief voor banden dressing


Featured image for “Gebruikt frituurvet als alternatief voor banden dressing”

Klanten van WellColl zal het opgevallen zijn dat bij het afleveren van de gerepareerde auto de banden weer mooi diep zwart zijn. Dertig jaar geleden gebruikten schadeherstelbedrijven daar banden zwart voor. Dat was eigenlijk een soort zwarte verf die aangebracht werd met een kwast op de zijvlakken van de banden. De laatste 10 jaar is daar een alternatief bijgekomen in de vorm van banden dressings. Dit is een product op basis van polymeren welke de band weer een fris en diep zwart uiterlijk geeft.

Gebruikt frituurvet als alternatief voor banden dressing

Proefopstelling frituurvet verwarmen

 

WellColl is gecertificeerd door Duurzaam Repareren, een initiatief binnen de Automotive branche die het gebruik van milieuvriendelijke producten stimuleert. We zoeken dus vaker naar milieuvriendelijke oplossingen. Zo zetten we watergedragen lakken en luchtdrogende grondverven in en we gebruiken LED verlichting op zoveel mogelijk plekken in het bedrijf.

Op basis van een idee van een vindingrijke medewerker zijn we gaan experimenteren of we de bandendressing zouden kunnen gaan vervangen door een milieuvriendelijk alternatief. In eerste instantie werd daarbij gedacht aan sla-olie. In de praktijk bleek het echter een geklieder. De tweede test, frituurvet, bleek goed te werken. Met een sponsje wordt het ftituurvet aangebracht op de banden. De banden worden weer mooi diep zwart. We hebben het langdurig op onze leenauto’s geprobeerd en we zijn enthousiast over het resultaat. Het diepe zwart houdt minimaal net zo lang aan als de professionele producten

Onze vindingrijke medewerker ging uiteindelijk nog een stap verder. In plaats van nieuw frituurvet werd een test gedaan met gebruikt frituurvet wat eerst door ons nog eens gezeefd wordt. En warempel, dit werkt net zo goed op de banden als nieuw frituurvet. Onze 130 medewerkers nemen inmiddels al maanden hun gebruikt frituurvet mee naar het werk. De aanvoer is op dit moment voldoende om de banden van de 13.000 auto’s die we jaarlijks repareren te behandelen.

 

We hebben inmiddels de stichting Duurzaam Repareren geïnformeerd over ons initiatief. Zij hebben ons laten weten de frituurvet methode te gaan opnemen in hun eisen zodat alle bedrijven in onze branche met frituurvet als alternatief voor banden dressings moeten gaan werken.