Black is the new Orange

FredOverig, WellCollLaat een reactie achter

bmw x6 in vantablack 2019
BMW heeft ter gelegenheid van de IAA 2019 in Frankfurt een X6 versie voorzien van een zeer unieke kleur. Alhoewel kleur kunnen we het niet noemen. Het gaat om het een coating op basis van vanta black .
Vanta black is het zwartste materiaal wat er bestaat. Om precies te zijn absorbeert het 99,96% van het licht wat er opvalt.  Bij kleur ( ook op een auto ) spelen voor de waarneming twee zaken. Enerzijds de kleur, anderzijds de mate van reflectie. 
Zoals we weten bestaat het zonlicht zoals wij mensen het ervaren uit meerdere golflengtes ( meerdere kleuren zichtbaar licht). Een kleur op een auto bijvoorbeeld reflecteert alleen een specifieke golflengte ( = kleur) , en absorbeert alle andere waardoor we net die ene kleur waarnemen.
Echter, bij het waarnemen van de vorm van een auto speelt ook reflectie een rol.  Dat is gelijk een van de redenen waarom we regelmatig onze auto's wassen, want we willen allemaal een glanzende auto. Het vuil op de auto's zorgt ervoor dat de auto het licht minder reflecteert.
Vanta black is behalve zwart  dus ook niet reflectief. Als een perfecte spiegel 100% licht reflecteert, dan zou een perfecte vorm van Vanta black 0% licht reflecteren. Het originele Vanta black absorbeert 99,96% licht. De coating die gebruikt is op de BMW X6 absorbeert nog steeds een formidabele 99%.  Door deze coating krijgt de BMW een 2 dimensionale vorm. Je herkent geen diepte meer.  Het lijnenspel wat de ontwerper met veel moeite gecreëerd heeft is optisch verdwenen. Verwacht derhalve niet dat BMW Vanta Black gaat opnemen in hun mogelijke kleuren keuze's voor hun auto's.
Image
Image
Image
Image

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.