Autoverzekeringen mogelijk duurder

FredVerzekeraars

Autoverzekeringen mogelijk duurder

Verzekeraars lijken in de problemen te komen, nu blijkt dat er veel meer schade moet worden uitgekeerd dan er inkomsten zijn. Een van de mogelijkheden om weer winst te maken is een premie verhoging.

Aan de zijde van de schadeherstellers is de beleving juist heel anders. Het aantal schade’s loopt al jaren terug, daarnaast is het uurtarief door de prijsdruk van de verzekeraars op het niveau van 2001. Door onze bril bekeken zouden de verzekeraars juist meer winst moeten maken.
Wat waarschijnlijk speelt is dat de kosten van letselschade’s flink stijgen. In Nederland werd in 2013 op een aantal van 60.000 ongevallen circa 1 miljard Euro aan letselschade uitgekeerd.
Wat betreft autoschade aan auto’s zijn de volgende getallen bekend. De totale schadepost per jaar is circa 1 miljard Euro, bij circa 900.000 ongevallen.
De vraag is of gedurende de jaren de ernst van het letsel is toegenomen, of dat door aanpassing van wetgeving en veranderd claim gedrag bij de gedupeerden er meer per ongeval aan letselschade succesvol geclaimd wordt. Wij denken dat dit laatste het geval is.

De Nederlandsche Bank slaat alarm na tegenvallende resultaten, waarbij 300 miljoen euro meer moest worden betaald dan er werd binnengeschraapt in de branche Motorrijtuigen Aansprakelijkheid (WA).

„Daarmee hebben we een historisch dieptepunt bereikt, want nooit eerder werd in deze sector zoveel verlies geleden”, zegt Martijn Pols van De Nederlandsche Bank. „Verzekeraars hebben verschillende mogelijkheden om de resultaten te beïnvloeden. Het is hun verantwoordelijkheid nu de juiste keuzes te maken.”

„Gebeurt dat niet, dan kunnen maatschappijen uiteindelijk in de problemen komen. Zo ver is het nog lang niet, maar we zijn als toezichthouder wel bezorgd.”

 

Bron: De Telegraaf