Nieuws
10 juni, 2015

De Connected Car


Featured image for “De Connected Car”

Iedereen houdt ervan om ‘connected’ te zijn; in verbinding te staan met de buitenwereld. Kijk bijvoorbeeld naar de explosie van de smartphone markt. Zelfs wanneer we ver van huis zijn, willen we de mogelijkheid hebben om social media te kunnen updaten, direct contact met familie en vrienden en informatie over weer, sport of nieuws verkrijgen. Deze mogelijkheden zijn makkelijk te realiseren met een smartphone of tablet, maar kunnen gevaarlijk zijn tijdens het rijden. Uit een onderzoek van het adviesbureau McKinsey & Company bleek dat ruim een derde van de automobilisten hun smartphone tijdens het rijden gebruikt. Het is dus duidelijk dat mensen hun connectiviteit tijdens het rijden niet willen opgeven. Autofabrikanten zijn er dan ook druk mee bezig om ervoor te zorgen dat apps naar de auto komen. Dit artikel zal uitleggen op welke manier autofabrikanten bezig zijn om een ‘connected car’ te creëren.

Ford
Ford begon in 2007 met connected car systeem SYNC, dit is het communicatie- en entertainmentsysteem van Ford. Met SYNC is het mogelijk om, nadat de telefoon via Bluetooth gekoppeld is, via een stemcommando handsfree te bellen. Wanneer er een handsfree gesprek gaande is tijdens het uitstappen, schakelt SYNC dit gesprek automatisch over naar de telefoon. Tijdens het rijden kan SYNC ook Sms-berichten voorlezen. Via een stemcommando is het mogelijk de afzender terug te bellen. Verder kan er met Ford SYNC met behulp van stem commando’s muziek afgespeeld worden vanaf een MP3-speler, USB-stick of een telefoon. Ford SNYC kan zelfs de naam en artiest van het nummer dat wordt afgespeeld voorlezen.

Eén van de mooie functies van SYNC is Emergency Assistance. Wanneer de auto betrokken is bij een ongeval, dan wordt Emergency Assistance ingeschakeld als er een airbag in werking is getreden of door een uitgeschakelde brandstofpomp. Zolang de telefoon met SYNC verbonden is, zal Emergency Assistance rechtstreeks het lokale alarmnummer bellen en doorgeven dat er een ongeval heeft plaatsgevonden. Op basis van GPS-coördinaten zal Emergency Assistance ook de locatie van het ongeval doorgeven. Op basis van de locatie van het ongeval past Emergency Assistance automatisch de taal aan. Dus als er zich een ongeval in het buitenland voordoet, wordt de alarmcentrale ingelicht in de plaatselijke taal. Verder biedt Emergency Assistance de mogelijkheid om zelf met de alarmcentrale te praten. Emergency Assistance is bekroond met een Euro NCAP Advanced Award. Deze award wordt toegekend aan de meest innoverende technologieën ter preventie van een botsing, tijdens een botsing en na een botsing. Emergency Assistance is helaas niet toegestaan in Nederland. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), wil niet met de automatische Emergency Assistance boodschap werken. In de rest van de EU-landen is Emergency Assistance wel toegestaan. Het systeem zal dus wel werken als de auto in een ongeluk in het buitenland komt.

connected car ford

In 2010 werd SYNC uitgebreid met AppLink. In een auto die uitgerust is met SYNC AppLink kan de bestuurder specifieke applicaties op een smartphone bedienen met stem commando’s. Met dit systeem bracht Ford tientallen apps, zoals Spotify naar het dashboard van de auto. Ford heeft tijdens de IFA bevestigd dat SYNC AppLink in Europa wordt ondersteund door onder meer navigatie van TomTom, audiobooks van Audioteka, hotelinformatie van Hotels.com, parkeren met ADAC, Eventseeker en Cityseeker van Wcities, DIE WELT, en nieuws en informatie via AutoRead en AskWiki van Deutsche Telekom Innovation Laboratories. Al eerder waren Spotify, Kaliki, Glympse en Aha aangekondigd als Europese partners. Daarnaast moedigt Ford app-ontwikkelaars aan om eigen spraak gestuurde smartphone-apps voor SYNC met AppLink te maken. Daartoe introduceerde Ford tijdens het International CES (Consumer Electronics Show) 2013 in Las Vegas het eerste open-source ontwikkelaarsprogramma voor mobiele apps van de autobranche.

Om het zoeken naar apps voor het Ford SYNC systeem makkelijker te maken, is er een innovatieve app-catalogus ontworpen. De app-catalogus filtert zoekresultaten op basis van de locatie. De gebruiker kan zoeken op categorie en informatie vinden over functies, spraakopdrachten en gebruikswaarderingen.
SYNC in basisvorm zit al in 10 miljoen voertuigen wereldwijd, maar SYNC uitgebreid met AppLink zit pas in 1 miljoen voertuigen. Ford is van plan dit aantal flink te laten stijgen door AppLink te installeren in 3,4 miljoen voertuigen die nu alleen gebruik maken van SYNC in de basis vorm.

Renault
Het geïntegreerde multimedia- en navigatiesysteem en connected car systeem van Renault heet R-Link. Het verschil tussen het systeem van Ford is dat R-Link een geïntegreerde tablet is, in tegenstelling tot Ford waarbij het systeem verbinding maakt met een extern systeem. R-Link bestaat uit een 7-inch touchscreen, TomTom-Live navigatie, spraakherkenning en eventueel een achteruitrijcamera. Daarnaast heeft R-Link een internet verbinding.

connected car Renault

In samenwerking met TomTom biedt Renault een geïntegreerd en in real-time verbonden navigatiesysteem aan. Met TomTom-Live kan het systeem van real-time verkeersinformatie gebruikmaken voor het bepalen van de optimale route, verder kan het systeem waarschuwingen voor verkeerscontroles geven, lokale zoekacties uitvoeren en weersverwachtingen weergeven. De Live-services kunnen 3 maanden gratis geprobeerd worden, daarna kunnen de Live-services voor 3 jaar gekocht worden voor 149 euro. Andere functies zijn IQ Routes (bepaalt op basis van actuele snelheidsstatistieken de beste route), Advanced Lane Guidance (weergave vooraf van kruispunten en rijbanen) en Mapshare (het bijwerken van de kaarten door de TomTom-community).

Met R-Link is het mogelijk om gebruik te maken van apps. R-Link heeft een aantal vooraf geïnstalleerde apps: e-mail, R-Link Tweet, weerbericht en Renault Assistance. Daarnaast is het mogelijk om apps te downloaden uit de Renault R-Link applicatiecatalogus. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de R-Sound Effect app te downloaden, deze app kan motorgeluiden simuleren tijdens het optrekken of rijden op snelheid. De internet verbinding is gratis, echter er zijn geen gratis apps voor R-Link. De prijzen van de apps beginnen vanaf 4-5 euro en kunnen oplopen tot 50 euro. Apps die kunnen afleiden tijdens het rijden, kunnen alleen bij stilstand gebruikt worden.

Behalve multimedia en navigatie biedt R-Link nog een andere mooie functie; Driving Eco. Deze functie evalueert het rijgedrag van het rijgedrag van de bestuurder en heeft een globale beoordeling (op een schaal van 1 tot 100). Bij de beoordeling wordt rekening gehouden met drie criteria: accelereren, remmen en schakelen. Aan het einde van de rit wordt er een advies gegeven op basis van de score hoe de bestuurder het verbruik kan verminderen, of in het geval van een elektrisch aangedreven auto de actieradius kan vergroten.

Volvo
Het infotainment- en navigatiesysteem en connected car systeem van Volvo heet Sensus Connected Touch. Volvo Sensus Connected Touch bestaat uit een 7 inch touchscreen dat bediend kan worden via het touchscreen, toetsen op het stuur en eventueel met stemcommando’s. Het systeem bevat een aantal vooraf geïnstalleerde applicaties, zoals: e-mail, een internetbrowser (alleen te gebruiken als de auto stilstaat), muziek streamen via TuneIn, muziekdiensten zoals Spotify en Deezer en het laatste weerbericht. Sensus Connected Touch heeft de mogelijkheid om via een mobiele telefoon of USB Dongel verbinding te maken met internet. Volvo Sensus Connected Touch biedt ook de mogelijkheid om inzittende gebruik te laten maken van de internetverbinding, doordat de auto als online hotspot gebruikt kan worden.
Andere applicaties zijn: roadtrip, met deze applicatie komt de geschiedenis en cultuur van de omgeving tot leven. De roadtrip applicatie kan Wikipedia feiten over de omgeving tijdens het rijden voorlezen. Daarnaast heeft het systeem de mogelijkheid om het dichtstbijzijnde Volvo Service Center op basis van de huidige positie te vinden. Met behulp van internetradio invangt de auto meer dan 80.000 radiozenders. Optioneel kan op het systeem iGO navigatie geïnstalleerd worden. De iGO navigatie app heeft een mooie 3D weergave, dus het systeem geeft gebouwen en een aantal POIs (points of interest) in 3D weer. De gebruiker kan er ook voor kiezen om in 2D te navigeren. De iGO app kan gekoppeld worden aan een aantal aanvullende apps, zoals: Roadtrip, Google Search, iCoyote (een app waarmee automobilisten elkaar kunnen waarschuwen voor snelheidscontroles) en Wikango (een app die waarschuwt voor flitspalen of mobiele radarcontroles). Via Google Maps kunnen brede zoekopdrachten ingegeven worden. Indien de auto een internetverbinding heeft biedt iGO navigatie tevens up-to-date verkeersinformatie.

connected car volvo

In de vernieuwde versie van Sensus Connected Touch, Sensus Connect, is de gebruiker altijd verbonden met internet. Sensus Connect maakt gebruik van cloud-based services, hiermee kan de gebruiker bijvoorbeeld een parkeerplaats vinden en betalen, restaurants op de route vinden, muziek streamen en nog veel meer. Volvo Cars is één van de eerste autofabrikanten waarbij investeringen in cloudsystemen en partners een onderdeel is van de bedrijfsstrategie.
Onlangs kondigde Volvo een samenwerking aan met Apple. Het doel van deze krachtenbundeling is om het besturingssysteem van Apple naar de auto te brengen. Het resultaat van de samenwerking heet Apple CarPlay. Het nieuwe systeem maakt alle bekende voorzieningen van de iPad, iPhone en iPod beschikbaar op het grote touchscreen op de middenconsole.

Featured image for “RECEPTIONIST/ADMINISTRATIEF MEDEWERKER (M/V) WELLCOLL HEERLEN (36-40 uur)”

RECEPTIONIST/ADMINISTRATIEF MEDEWERKER (M/V) WELLCOLL HEERLEN (36-40 uur)

11 september 2022

RECEPTIONIST/ADMINISTRATIEF MEDEWERKER (M/V) WELLCOLL HEERLEN (36-40 uur)Ons huidige frontoffice team bestaat uit drie schademanagers. Ter versterking zoeken we een enthousiaste…

Femke van der Putten

Featured image for “RECEPTIONIST/ADMINISTRATIEF MEDEWERKER (M/V) WELLCOLL SITTARD (27 uur)”

RECEPTIONIST/ADMINISTRATIEF MEDEWERKER (M/V) WELLCOLL SITTARD (27 uur)

7 juli 2022

RECEPTIONIST/ADMINISTRATIEF MEDEWERKER (M/V) WELLCOLL SITTARD (27 uur)Wij zoeken een receptionist/administratief medewerker binnen het team van WellColl Sittard. Functie receptionist/administratief medewerkerJij…

Femke van der Putten

Featured image for “Vacature Voorbewerkers/spuiters Heerlen/Weert (40 uur)”

Vacature Voorbewerkers/spuiters Heerlen/Weert (40 uur)

15 april 2022

VOORBEWERKERS/SPUITERS WELLCOLL HEERLEN/WEERT (40 uur)Wij zoeken vakvolwassen voorbewerkers/spuiters binnen de teams van WellColl Heerlen en Weert. Ook voor onze vestigingen…

Femke van der Putten

Featured image for “Vacature De- en Montagespecialist/ Schadehersteller WellColl Heerlen (40 uur)”

Vacature De- en Montagespecialist/ Schadehersteller WellColl Heerlen (40 uur)

11 maart 2022

DE- EN MONTAGESPECIALIST / SCHADEHERSTELLER WELLCOLL HEERLEN (40 uur) Wij zoeken een vakvolwassen de- en montagespecialist/schadehersteller binnen het team van…

Femke van der Putten

Featured image for “Vacature Voorbewerker/spuiter”

Vacature Voorbewerker/spuiter

11 november 2021

VOORBEWERKER/SPUITER WELLCOLL SITTARD (40 uur)Ter aanvulling van het team van WellColl Sittard zijn wij op zoek naar een vakvolwassen voorbewerker/spuiter. …

Femke van der Putten

Featured image for “Vacature Voorbewerker”

Vacature Voorbewerker

11 november 2021

VOORBEWERKER WELLCOLL HEERLEN (40 UUR)Ter aanvulling van het team van WellColl Heerlen zijn wij op zoek naar een vakvolwassen voorbewerker.…

Femke van der Putten